Workshop bevestigend en ondersteunend dragen vanuit de haptonomie

“Wat goed is voor de baby en kind, is goed voor jezelf.”

Haptonomisch omgaan met kinderen en jezelf voorkomt klachten van lichaam en geest.

Wat houdt de workshop in:
Je leert het kind aan te spreken in zijn autonomie en zelfstandigheid. Het kind wordt zo bevestigd in zijn gevoel dat het goed is dat hij er is en dat hij goed is zoals hij is. We gaan aan de slag met het ondersteunend dragen, optillen en verzorgen van baby’s en jonge kinderen vanuit de haptonomie. We brengen het belang van aanraken en afstemmen op het kind onder de aandacht. Deze benaderingswijze bevordert het welbevinden van kind en verzorger.

Vanaf de geboorte leer je de wereld kennen, vooral door te voelen. Je huid is je grootste zintuig en communicatiemiddel in het begin. Het kind voelt hoe er met hem wordt omgegaan; efficiënt, gehaast, liefdevol of afgestemd.

Haptonomie:
Als mens hebben we genegenheid en warmte nodig van anderen, dit kan middels aanraking.
De haptonomie legt zich toe op alles wat een rol speelt in relaties tussen mensen. Daarbij is de tastzin van groot belang. Vanuit onze tast/gevoel ontdekken we, leggen we contacten en bouwen vertrouwen op.

Eenvoudig gezegd laat deze vorm van begeleiding je voelend ontdekken dat je mag zijn zoals je bent: met je eigen keuzes, je zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Je leert te luisteren naar je gevoel en jezelf.

Haptonomisch ondersteunend dragen