Wat is haptonomie, het vervolg.

Efficiëntie

In deze tijd leven we veel in ons hoofd. De maatschappij verlangt dat van ons, omdat vrijwel alles snel gaat en zeer efficiënt moet zijn. In ons hoofd leven betekent dat we over het algemeen niet naar ons gevoel luisteren, want ons hoofd zit het gevoel in de weg. Het gevoelscentrum ligt ook niet in ons hoofd en dat zorgt ervoor dat we soms letterlijk uit balans raken.

Naast dat de maatschappij het van ons verwacht (je ziet het terug in reclames en protocollen in de zorg bijvoorbeeld) krijgen we ook van onze vrienden en onze ouders vaak niet mee dat het gevoel belangrijk is als raadgever. We raken het gedurende ons leven kwijt om te luisteren naar zintuiglijke ervaringen, ons waarnemende bewustzijn en onze tastzin te gebruiken (Talma, 2010).

Bijvoorbeeld na het overlijden van iemand wordt wel eens gezegd: “ach hij was toch al oud het is vast goed zo” of tegen een kind dat is gevallen: “je bent toch een grote jongen stop maar weer met huilen.”

Ongeaccepteerde emoties

Waarom doen we dat? We weten niet goed met emoties om te gaan in onszelf, laat staan bij iemand anders. “Alles goed?” is dan ook vaak de vraag, mensen zitten niet te wachten op een negatief verhaal. Dit gaat over negatieve emoties, maar ook fijne emoties kunnen, ook al is het iets meer geaccepteerd, niet echt beleefd worden: “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.”

Als je meer met je gevoelscentrum verbonden bent voel je beter welke keuze bij jou past. Het zit in ons om weg te willen van het ‘kwade’ en naar het goede toe te gaan. Het kwade hoort onvermijdelijk bij het leven en ook hierin kun je, gezonde, keuzes maken door jezelf bijvoorbeeld meer te sluiten of ergens van weg te gaan, zonder het niet te willen zien! Als je steeds vanuit dit gevoel kiest, groei je in jouw bijzondere, authentieke zelf-zijn (Plooij, 2007).

Patronen die zich ontwikkeld hebben

Als je nooit geleerd hebt misschien zelfs afgeleerd krijgt naar je gevoel te luisteren weet je niet (meer) hoe dit moet. Binnen de haptonomie kun je samen kijken naar patronen die zich in de loop der jaren ontwikkeld hebben en hoe je die kunt ombuigen naar een betere balans tussen hoofd en gevoel. Middels het gesprek en ervaringen op de behandelbank kan het zelfvertrouwen, dat je goed bent zoals je bent, weer in je groeien. Simpel gezegd gaat het om terrein terugwinnen en zo het hele spectrum van emoties weer in beheer krijgen (Talma, 2010).

Plooij, E. (2007) Gevoel voor leven haptotherapeuten over hun werk. Drukkerij Kedde b.v. Amsterdam

Talma, D. (2010) Het lichaam als verhaal haptonomie in het dagelijks leven. Ambo Amsterdam