Meeliften

Onzeker als ik was, was het heerlijk om mee te kunnen liften op een vriendin die al een jaar in de studentenflat woonde waar ik een kamer kreeg. Zij had al vrienden gemaakt en contacten gelegd waar ik zo bij aan kon sluiten. Zij wist de weg in de wijk en leuke tentjes in de stad. Heel gemakkelijk. Toch heb ik ook dingen geleerd, want ik kan het ook zelf heb ik inmiddels ondervonden.

Sinds twee jaar woon ik namelijk in Breda. Voor de liefde ben ik hier komen wonen. Voordat we deze stap gingen maken had ik met mijn vriend afgesproken dat hij me zou introduceren bij zijn vrienden en me een beetje op sleeptouw moest nemen in deze nieuwe stad. Ik verliet immers voor hem mijn vertrouwde plek in Den Bosch. Hij had iets bij te dragen, mij een nieuwe fijne plek te bezorgen, vond ik. Lekker eenvoudig dacht ik.

Zijn vrienden bleken echter niet mijn vrienden. Natuurlijk is het gezellig af en toe, maar ik wilde toch ook mijn eigen contacten leggen. Daarnaast is mijn vriend een echte huismus dus ook de stad moest ik zelf gaan verkennen.

Stappen zetten

Een eerste stap was niet spannend om te zetten. In Den Bosch zat ik bij een buurttuin. Google: ‘is er een buurttuin in Breda’? Ja er is een buurttuin. Al snel werd ik daar lid en ontmoette nieuwe mensen. Samen tuinieren zorgt voor een gezamenlijk doel en daarmee saamhorigheid.

Ik trok de dappere schoenen aan, ging op naailes en ook daar leerde ik mensen kennen. Toen ik merkte dat de uitdaging aangaan me vertrouwen gaf putte ik daar nog meer moed uit. Stap er ‘gewoon’ op af. Spring in het diepe. Maar ik bleef ook lief voor mezelf als ik een stap bijvoorbeeld toch te groot vond. Volgende keer beter. Je mag je hele leven blijven leren.

Bestuursfunctie

Inmiddels zit ik in het bestuur van de buurttuin, ben betrokken bij een initiatief in de Doornbos-linie en ruim af en toe mee op in de wijk samen met de opruimtroepers.

Ook voor mijn haptonomiepraktijk moest ik natuurlijk de boer op. Een ruimte vinden in Breda, Oosterhout of Dongen bijvoorbeeld. Verloskundigen en huisartsen aanschrijven, introductiepraatjes houden. Het gaat me allemaal goed af tegenwoordig.

Thuisvoelen

Toen kwam voor het eerst het moment dat ik naar een bekende kon zwaaien in de stad! YES ik ken iemand! Dat was het moment dat ik me echt thuis begon te voelen in deze stad.