haptonomie opleidingsdagen

Vorige week ben ik weer ondergedompeld in de opleiding van de haptonomie tijdens een aantal scholingsdagen. Donderdag, vrijdag en zaterdag heb ik mij als een spons kunnen voelen om alle informatie op te slurpen. Maar belangrijker nog is voor mij het contact met mijn mede studenten en docent en de dingen die we met elkaar mogen beleven. Meestal ziet een dag er als volgt uit. ’s Morgens is er theorie. Dan lunchen we gezellig met z’n allen. ’s Middags doen we ervaringen met elkaar op die soms worden opgenomen en teruggekeken.

Voelen van de ruimte

Dit blok stond vooral in het teken van het voelen van de ruimte om je heen en hoe je in een ruimte aanwezig bent. Je plek innemen (in een ruimte) komt ook terug in één van de sessies in een begeleiding. Altijd is er wel iemand die een actueel thema inbrengt dus nu hebben wij het bijvoorbeeld ook gehad over de #me too en sinterklaas.

Griep

Helaas voelde ik mij de eerste twee dagen nog niet helemaal lekker van een klein griepje, maar het fijne is dat er alle ruimte is om bijvoorbeeld even te gaan liggen of je schoenen uit te trekken en lekker op je sloffen in de les te zijn.

Medestudenten

De ontmoetingen met de anderen van de opleiding doen mij altijd goed. Één van mijn mede studenen is Sylvia van Helteren, zij heeft ook een praktijk voor haptonomie en zwangerschapsbegeleiding in Middelburg, Zeeland, genaamd Vivre dat – zoals zij het beschrijft – ‘LEVEN!’ betekent. Zie http://vivrehaptonomie.nl/

Huissen, het klooster

We hebben les op een mooie locatie in Huissen. Het oude dominicanenklooster biedt onderdak aan tal van vergaderingen, retraites en cursussen. Zo ook aan onze opleiding. En volgens de site van het klooster zijn wij graag geziene gasten: https://www.kloosterhuissen.nl/ruimte-huren/graaggezienegasten.php. De mensen van het klooster herkennen ons ook al aan de balie. “Haptonomie?! Oh dan weet je de weg wel!” en zo is dat.