Haptonomie en geluk

Voor mij gaat haptonomie ook over geluk. Het leren zien en daarna waarderen van de kleine geluksmomentjes die het leven mij geeft. Als ik meer vanuit mijn gevoel leef is het makkelijker deze op te vangen. Als ik hem heb opgevangen kan ik er even bij blijven stilstaan. Even niet doorgaan met waar ik mee bezig ben, alle efficiëntie aan de kant.

Ik vang een blik van een fietsende voorbijganger. Ik voel een omhelzing met een vriendin. ’s Morgens een beschuitje met het eerste kopje thee. Dit zijn voor mij allemaal van die momentjes waarop ik volmondig JA! zeg tegen het leven.

“Geluksmomentjes: geluk is als een oneindige caleidoscoop van duizenden kleine momenten. Als een soort kosmische confetti die over het leven wordt uitgestrooid” – jubileumnummer 100 van tijdschrift Happinezz

Buurttuin

Vandaag op zaterdag 3 november ging ik nog even naar de buurttuin waar ik actief ben. Vaak op woensdag, maar ook op andere dagen vind ik het heerlijk me even terug te trekken en mijn hoofd leeg te maken in de tuin. Met mijn vingers in de aarde kan ik echt in het nu zijn. Ik zie hoe alles groeit en de bijen en andere insecten die helpen alles te laten ontwikkelen.

Ik trof er ook nu zoveel kleine gelukjes aan in het rustige in winterstand gaande groen.

Kleur

Ik zag ineens nog heel veel kleur ook tussen het groen! Er waren oranje, geel en paarse bloemen. Het zijn de goudsbloem (calendula officinalis) – wat overigens mijn lievelingsbloem is, vanwege zijn geneeskrachtige werking en mooie uiterlijk – en de phacelia.

Voedsel

Ook geeft de tuin nog steeds heerlijk onbespoten voedsel. Tussen het hoge gras zag ik nog 4 kleine courgetten en de gele frambozen hingen nog volop aan de struik. Morgen ga ik daar heerlijk van genieten tijdens mijn ontbijt.