Bestuurslid vereniging voor haptonomische zwangerschapsbegeleiders VHZB

Afgelopen donderdag ben ik tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) van de vereniging voor haptonomische zwangerschapsbegeleiders (VHZB) beëdigd als nieuw algemeen bestuurslid met PR in portefeuille. Samen met mij is ook Sylvia Nauta (haptonomie praktijk in Utrecht) ingestapt, zij zal de rol als secretaris voor haar rekening nemen.

Een half jaar geleden waren er ook al twee wisselingen. Toen zijn Miranda Susebeek (praktijk in Utrecht) en Esther Snijder (praktijk in Amsterdam) als respectivelijk penningmeester en voorzitter ingestapt.

Met zijn vieren zijn we nu het nieuwe frisse bestuur.

Op de agenda staat vooral de vernieuwing van de huidige website van de VHZB www.vhzb.nl. Deze is zowel op vormgeving- als technisch vlak verouderd. Ik ga dit proces coördineren. Daarnaast onderhoud ik de facebook pagina van de VHZB zie: https://www.facebook.com/zwangerschapshaptonomienederland/.

We zullen ons onder andere ook bezighouden met het organiseren van de studiedag die eenmaal per jaar plaatsvindt.

Dit jaar volgde de studiedag op de ALV. De dag stond helemaal in het teken van vaders.

’s Ochtens kwam David Borman – oud verloskundige en schrijver van het boek: aanpakken voor aanstaande vaders, een praatje houden. Onder andere gaf hij het belang van betrokken vaders aan:

  • Geeft een verlaging van maternale stress
  • Geeft een betere bevallingservaring (voor man en vrouw)
  • Zorgt voor betere cognitieve en empathische ontwikkeling van kinderen

Hij gaf veel levendige voorbeelden van hoe hij zelf als aanstaande vader niet betrokken werd door bijvoorbeeld de verloskundige (“je zit als vader achter de computer weggedrukt in de spreekkamer”). Daarnaast merkte hij dat er totaal geen informatie was voor aanstaande vaders. Er is één boek: ‘help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt van Kluun’, maar naast flauwe humor kun je daar ook weinig informatie uithalen. Dat is de reden geweest voor het schrijven van zijn boek.

In de middag kwam Jeroen de Jong van ‘de praktijkvader’ www.praktijkvader.nl vertellen over, het zal je verbazen; vaderschap.

Onder andere vertelde hij dat het woord ‘ouders’ vaak gelezen wordt als ‘moeders’.

Beste vaders; ik zal mijn site nog eens nakijken op dit woord, en het veranderen naar vader en moeder, want ik bedoel ook echt jou!

Overigens is mijn praktijk tegenwoordig ook op facebook, zie: https://www.facebook.com/www.haptonomiemarlijn.nl