Om een vergoeding te krijgen voor uw sessies haptonomie heeft u een aanvullende verzekering nodig.

Bijna oud en nieuw

Het kan weer tot en met 31 december, overstappen of bijverzekeren. Het is net kerst geweest en dat betekent dat oud en nieuw ook niet meer ver weg is. Met de wisseling van het jaar kan ook de overstap van zorgverzekeraar samengaan. Éen keer per jaar mag je wisselen. Rond deze tijd kunnen we kijken bij welke zorgverzekeraar wij een lagere zorgpremie kunnen betalen. Belangrijk is ook te kijken, mocht je voor een alternatieve therapie (bijvoorbeeld haptonomie ofwel haptotherapie) willen kiezen volgend jaar, welke zorgverzekeraar dit in het aanvullende pakket heeft zitten.

Verschillen zijn groot

Op de sites van de verschillende verzekeraars kun je goed terugvinden hoe zij hun vergoedingen geregeld hebben. Het verschil tussen de zorgverzekeraars is groot. Er is verschil in de alternatieve therapieën die zij aanbieden, maar ook in de bedragen die zij per consult of sessie vergoeden.

Bij de verzekeraar ONVZ bijvoorbeeld krijg je bij de ‘optifit’ aanvullende verzekering €65,- per behandeling tot €750,- per kalenderjaar. Bij OHRA bij het ‘extra aanvullend’ pakket is de vergoeding per dag €45,- tot maximaal €500,- per jaar. Interpolis heeft bijvoorbeeld geen vergoedingen voor haptotherapie en andere alternatieve geneeswijzen.

De kosten van een sessie haptotherapie worden voor een deel gedekt, vaak staat het op verschillende manieren aangeduid. Haptotherapie kan vallen onder de noemer complementaire zorg, alternatieve geneeswijzen, psychosociale zorg of alternatieve beweegzorg.

Beroepsvereniging Nederlandse Gezondheids Federatie (NFG)

De beroepsvereniging waar ik bij aangesloten ben, de NFG, heeft een makkelijk en overzichtelijk schema op hun site gezet. In dit schema is te zien hoe haptonomie bij de verschillende verzekeraars gedekt wordt. Zie voor het nieuwe overzicht van 2019 hun website, of via deze directe link naar het schema

Deze overzichten zijn makkelijk terug te vinden via de link op mijn site onder het kopje ‘over mij’ subkop ‘NFG’ of via de homepagina

U kunt ook kijken op de site van de vereniging voor haptotherapeuten (VVH), ook zij hebben een overzicht gemaakt:
https://haptotherapeuten-vvh.nl/mediatheek/lidmaatschap/50-vergoedingen-zorgverzekeraars-2019/file