Nieuwe opleiding; begeleiden bij rouw en verlies

Ik ben aan een nieuwe opleiding begonnen. Ik heb mijn eerste blok van de post HBO opleiding begeleiden bij rouw en verlies gehad. Ik volg deze opleiding aan de HZ university of applied sciences. Zie de site van de hogeschool voor meer informatie: https://hz.nl/opleidingen/begeleiden-bij-rouw-en-verlies

Manu Keirse

Al een aantal keren heb ik een lezing van Manu Keirse (klinisch psycholoog) bijgewoond en ook heb ik van hem een aantal boeken gelezen. Onder andere:

  • vingerafdruk van verdriet – een boekje ter ondersteuning voor mensen in rouw;
  • helpen bij verlies en verdriet – een hulpgids voor iedereen die mensen in rouw wil ondersteunen
  • zie de mens – een pleidooi om anders naar elkaar te kijken

De dingen die hij zegt sluiten mooi aan bij de haptonomie vind ik en ik heb hem dan ook gevraagd of hij les geeft. Hij raadde me aan de site van de HZ in de gaten te houden en ongeveer augustus 2018 kwam inderdaad de opleiding online.

Andere docenten

Manu Keirse is een van de docenten die masterclasses zal komen geven gedurende de twaalf lesmodules de komende anderhalf jaar. Daarnaast zullen we les krijgen van bijvoorbeeld:

Doen en ervaren

Het is een opleiding waarin ik veel zal doen en ervaren. Zo gaan we een crematorium bezoeken, een voor mij nieuwe plek en ik ben dus ook heel benieuwd wat het voor indruk bij me zal achterlaten. We gaan naar een bloembinderij die rouwboeketten maakt. Schilderen (creatieve therapie) op het strand staat het volgende blok op het programma. Vooral is het ook de bedoeling om veel van elkaar te leren. Iedereen uit de groep heeft namelijk ervaring in het zorgwerkveld. Ieder met zijn eigen specialiteiten.

Waarom deze opleiding?

Deze opleiding ben ik gestart omdat ik altijd bij wil leren en daarnaast omdat ik het mooi vind straks en het begin van het leven (haptonomische zwangerschapsbegeleiding https://www.haptonomiemarlijn.nl/zwangerschapsbegeleiding/) en het eind van het leven te kunnen en mogen begeleiden in mijn praktijk. Ik schrijf hier het eind van het leven, maar rouw omvat uiteraard meer dan enkel sterven. Het gaat ook om het verliezen van een baan, het uitgaan van je relatie en of het niet of minder goed kunnen functioneren door een aandoening of ziekte bijvoorbeeld. En helaas hoort rouw ook soms juist bij het begin van leven…

Manu Keirse zegt het mooi, maar verdrietig: “als baren opbaren wordt”.